Sprzedajesz jedzenie - masz obowiązki

Sprzedajesz jedzenie – masz obowiązki

Biorąc pod uwagę fakt, że wiele ton żywności ulega zmarnowaniu, rząd podjął kroki, aby temu zapobiegać. Przepisy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności wprowadzają zasady, dzięki którym zmniejszy się ilość wyrzucanego jedzenia. Sprzedajesz jedzenie – masz obowiązki Przepisy dotyczą tej żywności, której upływa termin ważności lub data minimalnej trwałości i tej, która ma wady wyglądu (w tym także opakowań).

Nowe zasady wchodzą w życie stopniowo. Od września 2019 roku przestrzegać je muszą jednostki handlu (sklepy lub hurtownie) o powierzchni sprzedaży powyżej 400m kw. Ich przychód za sprzedaną żywność musi stanowić co najmniej 50% przychodu ze sprzedaży wszystkich towarów.

Natomiast po dwóch latach, a więc już od 18 września 2021 roku, przepisy będą też obowiązywały sklepy i hurtownie o powierzchni sprzedaży powyżej 250 m kw. Ich przychód ze sprzedaży żywności musi stanowić co najmniej 50% przychodów ze sprzedaży wszystkich towarów. Jeżeli sprzedawca posiada więcej punktów sprzedaży, to musi tę zasadę stosować odrębnie dla każdego z nich.

Sprzedajesz jedzenie – masz obowiązki Podejmij konkretne działania

Na przedsiębiorcach, którzy obowiązani są do przeciwdziałania marnowaniu żywności, ciążą cztery główne zadania. Po pierwsze – muszą podpisać umowę z organizacją pozarządową o przekazywaniu niesprzedanego jedzenia. Od 18.02.2020 roku miały to zrobić sklepy bądź hurtownie powyżej 400 m kw. powierzchni sprzedaży, a od 18.09.2021r. mniejsze sklepy i hurtownie – powyżej 250 m kw. powierzchni sprzedaży.

Po drugie – muszą prowadzić kampanię informacyjno-edukacyjną. Pomoże im w tym organizacja pozarządowa, z którą właściciel sklepu podpisał umowę. Na jej mocy sklep przekaże żywność, co najmniej raz w roku, przez dwa kolejne tygodnie.

Po trzecie – muszą składać roczne sprawozdania o ilości marnowanej żywności. Ci przedsiębiorcy, których nowe zasady objęły już od września 2019 roku składają sprawozdania za 2020 r. do 31.03.2021 roku.

Czytaj  Różnica między rokiem podatkowym a rokiem obrotowym

Chcesz być na bieżąco?! POLUB NAS NA INSTAGRAMIE!

Instagram Banner

Chcesz być na bieżąco?! POLUB NAS NA INSTAGRAMIE!

Czytaj  Dlaczego zaufanie w biznesie jest istotne?

Co jeszcze musisz zrobić?

Po czwarte – muszą zamieścić informację o wysokości należnej opłaty za marnowanie żywności lub o wartości żywności przekazanej organizacjom pozarządowym w sprawozdaniu finansowym oraz na swojej stronie internetowej ( jeśli ją prowadzi ).

Chcesz założyć działalność?! Zapraszamy do kontaktu z naszymi biurami!

Wirtualne Biuro Kraków – Coworking Centrum

Wirtualne Biuro Kraków – Coworking Rynek 28

Wirtualne Biuro Wrocław – Coworking Centrum

Wirtualne Biuro Poznań – Clockwork

Biuro247

Czytaj  Kiedy pracownik musi zwrócić koszty szkolenia?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *