Sprzedajesz jedzenie - masz obowiązki

Biorąc pod uwagę fakt, że wiele ton żywności ulega zmarnowaniu, rząd podjął kroki, aby temu zapobiegać. Przepisy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności wprowadzają zasady, dzięki którym zmniejszy się ilość wyrzucanego jedzenia. Sprzedajesz jedzenie – masz obowiązki Przepisy dotyczą tej żywności, której upływa termin ważności lub data minimalnej trwałości i tej, która ma wady wyglądu (w tym także opakowań).

Nowe zasady wchodzą w życie stopniowo. Od września 2019 roku przestrzegać je muszą jednostki handlu (sklepy lub hurtownie) o powierzchni sprzedaży powyżej 400m kw. Ich przychód za sprzedaną żywność musi stanowić co najmniej 50% przychodu ze sprzedaży wszystkich towarów.

Natomiast po dwóch latach, a więc już od 18 września 2021 roku, przepisy będą też obowiązywały sklepy i hurtownie o powierzchni sprzedaży powyżej 250 m kw. Ich przychód ze sprzedaży żywności musi stanowić co najmniej 50% przychodów ze sprzedaży wszystkich towarów. Jeżeli sprzedawca posiada więcej punktów sprzedaży, to musi tę zasadę stosować odrębnie dla każdego z nich.

Sprzedajesz jedzenie – masz obowiązki Podejmij konkretne działania

Na przedsiębiorcach, którzy obowiązani są do przeciwdziałania marnowaniu żywności, ciążą cztery główne zadania. Po pierwsze – muszą podpisać umowę z organizacją pozarządową o przekazywaniu niesprzedanego jedzenia. Od 18.02.2020 roku miały to zrobić sklepy bądź hurtownie powyżej 400 m kw. powierzchni sprzedaży, a od 18.09.2021r. mniejsze sklepy i hurtownie – powyżej 250 m kw. powierzchni sprzedaży.

Po drugie – muszą prowadzić kampanię informacyjno-edukacyjną. Pomoże im w tym organizacja pozarządowa, z którą właściciel sklepu podpisał umowę. Na jej mocy sklep przekaże żywność, co najmniej raz w roku, przez dwa kolejne tygodnie.

Po trzecie – muszą składać roczne sprawozdania o ilości marnowanej żywności. Ci przedsiębiorcy, których nowe zasady objęły już od września 2019 roku składają sprawozdania za 2020 r. do 31.03.2021 roku.

Czytaj  Czy można wydłużyć umowę leasingu?

Co jeszcze musisz zrobić?

Po czwarte – muszą zamieścić informację o wysokości należnej opłaty za marnowanie żywności lub o wartości żywności przekazanej organizacjom pozarządowym w sprawozdaniu finansowym oraz na swojej stronie internetowej ( jeśli ją prowadzi ).

Chcesz założyć działalność?! Zapraszamy do kontaktu z naszymi biurami!

Wirtualne Biuro Kraków – Coworking Centrum

Wirtualne Biuro Kraków – Coworking Rynek 28

Wirtualne Biuro Wrocław – Coworking Centrum

Wirtualne Biuro Poznań – Clockwork

Biuro247

Czytaj  Prowadzenie działalności a praca na etacie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *