Ten blok artykułów poświęcamy podatkowi VAT. Dziś hasłem przewodnim będzie VAT w gastronomii Coraz częściej wielu Polaków decyduje się na działalność gospodarczą w branży gastronomicznej. Warto więc zapoznać się z kwestią podatku VAT od sprzedaży posiłków i dań. Warto wcześniej sprawdzić , jak opodatkowane są usługi gastronomiczne. Te kwestie wyjaśni poniższy artykuł.
Sprzedaż posiłków i dań – usługa czy towar?
Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług dopuszcza podział czynności związanych z wyżywieniem odpowiednio na:
- Gotowe posiłki i dania o numerze VAT w gastronomii – sprawdź od czego zależą stawki
- Usługi związane z wyżywieniem o numerze PKWiU 56.
Zatem sprzedaż w lokalach gastronomicznych ma dwie formy oferowanych produktów. Są to : – produkty gotowe, które służą do dalszej odsprzedaży i stanowią towar handlowy – produkty serwowane bezpośrednio w lokalach, odpowiednio przygotowane i podane do konsumpcji, w formie całkowicie przetworzonej, są sprzedawane klientowi.
Podsumowując, zgodnie z interpretacją Ministra Finansów z dnia 24 czerwca 2016 roku
- towarem handlowym są gotowe (przygotowane, przyprawione i ugotowane) posiłki i dania z co najmniej dwóch różnych składników (wyłączając przyprawy) przygotowane do spożycia, zapakowane w puszkach, słoikach, opakowaniach próżniowych lub przy pomocy innych technologii, zwykle etykietowane i sprzedane w tej postaci klientowi.
- usługi związane z wyżywieniem dotyczą natomiast posiłków i dań przygotowanych oraz podanych klientowi do bezpośredniego spożycia w lokalu lub poza nim. Lokalem może być tradycyjna restauracja, restauracja samoobsługowa i oferująca posiłki ,,na wynos” czy też bez miejsc siedzących. Typ obiektu nie jest tu ważny. Istotny jest posiłek , który przeznaczamy do bezpośredniej konsumpcji.
Chcesz założyć działalność w Krakowie?
Zadzwoń – 516 066 671
Chcesz założyć działalność w Poznaniu?
Zadzwoń – 790 840 670
Podatek VAT od sprzedaży posiłków i dań – wybór odpowiedniej stawki.
W przypadku sprzedaży posiłków i dań ważne jest, aby zastosować odpowiednią stawkę VAT. Jest ona uzależniona od tego, w jakim stopniu produkt został przetworzony i w jakiej formie zostanie sprzedany klientowi. Wykaz towarów i stawek znajdziemy w załączniku do rozporządzenia Ministra Finansów a także w art. 41 ust. 2 i 2a ustawy o VAT.
Zobacz także: Kasa fiskalna w e-commerce
VAT w gastronomii – Obowiązują trzy podstawowe stawki podatku VAT:
- 5% – ta stawka odnosi się do posiłków i dań gotowych, zapakowanych, przeznaczonych do sprzedaży; stanowią one dla sprzedawcy towar handlowy. Stawki tej nie stosujemy w przypadku sprzedaży produktu o zawartości alkoholu powyżej 1,2%.
- 8% – tą stawką obejmujemy usługi związane z wyżywieniem, na które składają się przyrządzenie posiłku, przygotowanie do podania i podanie klientowi do spożycia w lokalu. Zwróćmy jednak uwagę na zapis art. 41 ust.1 pkt.12f ustawy o VAT. Według tego zapisu stawki 8% nie stosuje się w sprzedaży: 1. napojów innych niż wymienione w załączniku nr 3 lub załączniku nr 10 do ustawy o VAT lub w przepisach wykonawczych wydanych na jej podstawie; w tym ich przygotowania i podania; 2. towarów nieprzetworzonych przez podatnika, innych niż wymienione w załączniku nr 3 lub załączniku nr 10 do ustawy o VAT, lub w przepisach wykonawczych wydanych na jej podstawie; 3. posiłków, których składnikiem są towary wskazane jako wyłączone z grupowań wymienionych w poz. 2 i 11 załącznika nr 10 do ustawy o VAT.
- 23% – ta stawka odnosi się do towarów i usług pozostałych, niewskazanych powyżej.
VAT w gastronomii – Usługi kompleksowe a prawidłowa stawka VAT.
Usługa kompleksowa istnieje wtedy, gdy oprócz wynajmu powierzchni oferujemy także usługa gastronomiczna – przygotowania posiłków wraz z obsługą kelnerską, a w jej ramach wydawane są gorące i zimne napoje.
Wracając do podatku VAT – według powyższych informacji jest on uzależniony od rodzaju produktu lub usługi. W praktyce jednak bywa, że podatnik dokonuje sprzedaży towarów i usług objętych różnymi stawkami podatku. Mamy więc do czynienia z usługą kompleksową. W tego typu usługach ustawodawca uzależnił stawkę od sprzedawanego w ramach tej usługi towaru.
Zatem, jeśli podatnik sprzedaje towary objęte preferencyjną stawką VAT, to cała usługę możemy opodatkować taką stawką. Jeśli jednak oferujemy produkt objęty stawką podstawową, to całą usługę powinniśmy opodatkować stawką 23%.
Usługa kompleksowa zawiera w sobie usługę zasadniczą i pomocniczą. Należy je wyszczególnić. Przykładowo – podatnik świadczy usługę imprezy weselnej. W jej trakcie podajemy także napoje alkoholowe. Jakie stawki zastosować? Usługę gastronomiczną i usługę wynajmu lokalu należy opodatkować wspólną stawką 8%, natomiast sprzedawane w ramach tej usługi napoje alkoholowe stawką 23%.
Reasumując, w przypadku usług kompleksowych to usługa zasadnicza będzie stanowić podstawę opodatkowania, w oparciu o stawkę podatku dla niej właściwej, z zachowaniem stawki podstawowej dla określonych produktów.
Chcesz założyć działalność w Krakowie?
Zadzwoń – 516 066 671
Chcesz założyć działalność w Poznaniu?
Zadzwoń – 790 840 670
Chcesz założyć działalność?! Zapraszamy do kontaktu z naszymi biurami!
Wirtualne Biuro Kraków – Coworking Centrum
Wirtualne Biuro Kraków – Coworking Rynek 28
Wirtualne Biuro Wrocław – Coworking Centrum
Wirtualne Biuro Poznań – Clockwork